Økonomiske ferietips fra Helgeland Sparebank

Nordmenn bruker 50 milliarder på sommerferie, med et snitt på 24 000 kroner hver i år. De som reiser til utlandet bruker mer enn dobbelt så mye som de som ferierer i Norge.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder reising, spesielt sommerstid. Mange helgelendinger har en god og stabil privatøkonomi og reiser like mye som resten av Norge. I sum bruker vi i Norge over 50 milliarder på sommerferie, og norske familier planlegger i 2018 å bruke i snitt over 24.000 kroner hver på sommerferie i år. Dette er litt mer enn vi gjorde i fjor. De som planlegger norgesferie budsjetterer med cirka kr. 12.500, mens de som reiser utlands har et langt høyere budsjett på cirka kr. 30.400. Den svake kronekursen gjør det dessverre dyrere å reise til utlandet enn for noen år siden, men nordmenn bryr seg mindre om kronekursen enn tidligere. Tre av fire sier kronekursen har liten betydning for hvilken ferie de velger.

Økonomiske ferietips fra Helgeland Sparebank:

  • Lag budsjett, og følg med forbruket, så slipper du en ubehagelig overraskelse etter ferien.
  • Betalt reisen, hotellet og leiebilen med kredittkort. Det inneholder ofte reise- og avbestillingsforsikringer, og ekstra sikkerhet mot svindel.
  • Ha gjerne to betalingskort med på ferie og oppbevar dem på forskjellige steder.
  • Betalt alltid i landets egen valuta, uansett om du betaler kontakt eller med kort. Velger du norske kroner kan betalingsstedet bestemme kursen, og det kommer vanligvis dem og ikke deg til gode.
  • Sjekk valutakursen før du drar, og lag deg en enkel omregningsformel for å unngå overraskelser når kredittkortregningen kommer.
  • Beskytt alltid PIN-koden din, eller benytt deg av kontaktløst kort.
  • Ikke bruk vanlig bankoverføring ved leie av feriebolig o.l. Ved å benytte kredittkort eller PayPal, har du rett til erstatning fra kortselskapet ditt.
  • Last ned mobilbank-applikasjonen til smarttelefonen. Da kan du raskt overføre penger mellom kontoer, sperre kort ved behov og følge med forbruket underveis.
  • 1 av 5 reiser uten reiseforsikring, men er kanskje det smarteste du pakker i kofferten. Det som koster mest hvis uhellet er ute, er sykehusopphold og transport hjem.

Foto: Petter Rønningsen

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.