Økonomitips til studenter

For at studielånet skal rekke hele semesteret, kan noen økonomitips komme godt med.

70 prosent starter på studier

70 prosent av dem som har gått på videregående skole i regionen går nå videre ut i studier. 

– Det er altså ganske mange som reiser fra Helgeland. Man gjør karrierevalg, det er mye sosialt man kan være med på og det er mye man må tenke på når det kommer til personlig økonomi, og det er vanskelig å komme på rett vei igjen dersom man havner i et økonomisk uføre, sier Dag-Hugo Heimstad, som er direktør for personmarkedet i Helgeland Sparebank.

Det er ikke mye opplæring i økonomi i skolevesenet lenger. Helgeland Sparebank ser derfor på dette som et samfunnsansvar. Banken kjører et kurs på ungdomsskolen og et kurs på videregående, gjennom bankens egen ungdomsøkonom.

Lokalbankens tips

Budsjett er kjedelig, men smart
Sett opp en oversikt over hva som kommer inn av penger og hva du tror du får av utgifter. Skaff deg oversikt over hvor pengene brukes, så kan du lettere unngå sløsing på for dyre varer og småkjøp.

– Det er viktig å få en oversikt over inntekt og det du tror du får av utgifter. Et budsjett kan hjelpe deg til å få noen «aha-opplevelser» for at du skjønner hva pengene går til. Budsjett er kanskje kjedelig, men gir deg god oversikt. Kanskje kan tiltak for å ikke bruke opp studielånet i de første månedene være å lage middag selv, ta med matpakke på skolen, og liknende, sier Dag-Hugo Heimstad, som er direktør for personmarkedet i Helgeland Sparebank.

Husleiekontrakt og skolekontrakt
– Du er myndig og er forpliktet til å forholde deg til avtalene du gjør. Leier du på det private markedet må du være oppmerksom på rettighetene dine. Sørg for å ha en skriftlig kontrakt. Betaler du depositum, er det veldig viktig at disse pengene settes inn på en sperret depositumskonto. Når det gjelder skolekontrakt må man lese vilkårene i avtalen nøye, og spesielt merke seg hvilke rettigheter du har om du blir syk eller velger å avslutte eller ta pause fra studiene midt i skoleåret.

Ikke finansier studentlivet på kreditt
– Det er ikke alltid enkelt å få studielånet til å strekke til, og da kan det friste å ta opp forbrukslån eller å bruke kredittkort. Husk at disse pengene skal betales tilbake, med renter i tillegg.

Ikke ta opp mer studielån enn du må
– Studielånet er faktisk et lån, og det må betales tilbake etter studiene. Ikke lån mer enn du trenger. Det er det beste lånet man kan ha. Hvis man er disiplinert kan man ta maksimalt lån og sette inn pengene på sparekonto, fond eller BSU.

Betal på forfallsdato
– Om du venter med å betale regninger blir det bare verre. Betal ved forfall, da unngår du purregebyr. Legg inn regningene på eFaktura, Avtalegiro eller Vipps Faktura. Da slipper du at fakturaene står ubetalt.

Husk innboforsikring
– Hvis du opplever brann eller at du får innbrudd kan du plutselig stå på bar bakke. Da er det viktig at du har forsikringene i orden. Tegn en innboforsikring for dine eierandeler og en reiseforsikring, minst. Hvis du fortsatt har din faste bostedsadresse hos foreldrene dine, kan du fortsatt være omfattet av deres reiseforsikring. Dette kan være lurt å sjekke ut.

Sjekk pris og vilkår for medietjenester
– Sett deg godt inn i avtalevilkårene når det kommer til medietjenester og se på hvor mye penger du bruker på dette, og sett deg godt inn i avtalevilkårene.

Eie eller leie?
– Et alternativ til å leie hos noen er å kjøpe seg sin egen leilighet. Dette er noe man burde kontakte banken om, for da vil de sammen med deg vurdere om dette kan passe for deg. Det er bedre at du betaler til deg selv, enn til noen andre. Eier du en leilighet kan du jo eventuelt også leie ut et rom, for å ha det som inntekt. Det er også en rekke skattemessige fordeler, som f.eks. at du får 23 % fredag av renteutgiftene. Det kan også være en risiko å kjøpe seg noe eget da boligprisene svinger. Det kan også være lurt å vente med å kjøpe til man vet at man trives i studiemiljøet der man går skole. For mange har det vært gunstig å være med på prisstigningen i boligmarkedet de siste årene, men i det siste har boligprisene gått noe ned i deler av landet, avslutter Heimstad.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.