– Vi skal sette Sandnessjøen på kartet!

I alle år drømte barndomskameratene om å skape sin egen musikkfestival i Sandnessjøen. Nå er de klare for versjon to av Havna.

– Egentlig er det hele litt uvirkelig. Men responsen ute hos publikum har vært overveldende sier Raymond Værnes (41), Morten Johansen (41) og Harald Carlsen (39).

Musikalske ekko
Allerede som 13-åringer startet Morten og Harald sine DJ-karrierer, med Kim Carnes, Phil Collins, The Police, Michael Jackson, Culture Club og FR David snurrende på platespillerne.

Og Raymond?

– Jeg var han som dukket opp på festene.

Og det var her, mens ”Karma Chameleon” vibrerte i hallene på Slipen, at drømmen vokste frem. De tre guttene ville skape noe eget. Det var mens ”Every Breath You Take” slo kollbøtte inne i Stamneshallen at lidenskapen vokste. Det skulle bare ta litt over 30 år.

De som ville hjem
For guttene ble menn, de ble spredt for alle vinder. Men hele tiden holdt de kontakten. De reiste ut, men hadde et brennende ønske om å vende hjem til byen under De Sju Søstre.

Morten drev Arctic Event i Tromsø før han solgte ut og flyttet til Træna. Harald var innom Tromsø, Trondheim og Mosjøen før han kom hjem til en jobb hos Serit IT Partner Helgeland.

Og Raymond?

Oslo-karriere
– En lang historie. Som handler om et fagbrev som sveiser og platearbeider, fabrikkjobb i Oslo, gründing av eget firma og fokus på salg, markedsføring, kundesupport og – etter hvert – inndriving av utestående fordringer.

Spol frem til september 2016 i Sandnessjøen. Det er VM i krabbefiske. Morten og Raymond tar den endelige beslutningen:
– Vi må gjøre ord til handling.

Knallhard jobbing
De fikk med seg Harald Carlsen og 8. desember 2016 er det ingen vei tilbake. Selskapet Havnafestivalen er stiftet og så kommer det åtte måneder med jobbing – natt og dag.

I arbeidet med å skape Havnafestivalen pendlet Raymond mellom Oslo og Sandnessjøen utallige ganger. Som da han tok toget til Oslo for å rekke et viktig møte, bare for å få følgende beskjed da han kom frem:

– Vi har møte med en mulig hovedsponsor i morgen. Du må komme tilbake.

– Jeg rakk en dusj, nappet med meg kofferten og satte kursen nordover – igjen.

Den nye jobben

BANKERS JOBB: Raymond Værnes kom hjem, takket være at han sikret seg en jobb i Helgeland Sparebank. Her er han i en intens diskusjon om makroøkonomi med kollega Kjetil Langhelle.

Møtet var med Helgeland Sparebank. Som endte opp som hovedsponsor. Ikke nok med det, dette skulle også bli Raymonds nye arbeidsplass.

– Firmaet mitt i Oslo hadde blitt for stort. Jeg satt på en kontor med ansvar for 40 ansatte.

En lang historie blir kort. Raymond selger seg ut og søker på jobb som kunderådgiver privatmarked hos nettopp Helgeland Sparebank.

– Da de sa at jobben var min, kjente jeg en genuin lykkefølelse og dro for å hente flyttelasset.

STORE FREMSKRITT: Etter mange år i Oslo, var det et helt nytt Sandnessjøen som møtte Raymond Værnes. – Bare det at vi har fått Kulturbadet gir oss enorme fordeler.

Suksess – fra dag én
11. august 2017 går startskuddet for Havnafestivalen, med blant annet Halvdan Sivertsen og Kari Bremnes som headlinere. 4.500 kjøper billett og suksessen er et faktum.

Nå er de i full gang med å legge de siste planene for 2018, hvor Turbonegro, Hanne Boel, Adam Douglas og Odd Nordstoga allerede er klare.

Hva har de lært – så langt? Der er trioen helt enige:

– Vi har fått en fantastisk drahjelp av sponsorer og lokalt næringsliv. Kommunen har stilt opp og bidratt med teknisk infrastruktur. Publikum har likt artistene vi har booket og endelig har Sandnessjøen kommet på kartet.

Sandnessjøen i sentrum
For med Roots-fesitvalen i Brønnøysund, Træna der ute i havgapet, Verket på Mo, Blåfrost på Rognan og Parken i Bodø, var det blitt et skrikende behov for noe i Sandnessjøen:

SANDNESSJØEN I SENTRUM: – Vårt mål har hele tiden vært å skape et tilbud som løfter byen opp og frem. Takket være gode samarbeidspartnere og et offensivt næringsliv er vi på god vei til å nå det målet, sier Raymond Værnes.

– Det faktum at vi har festivalen i sentrum, på bryggekanten, men god tilgang for alt fra båtfolk til bobilentusiaster, gjør at hele byen vokser på dette. Restauranter og puber meldte om rekordomsetning. Det er da vi kjenner på lykkefølelsen. For de var dette vi ville skape. Det var dette vi så for oss som tenåringer.

Helgeland Sparebank var, på sin side, ikke i tvil om at dette var en festival de ville støtte:

– Helgeland Sparebank skal være en drivkraft for vekst gjennom å blant annet skape bolyst og rekruttere nye helgelendinger. I dette tilfellet ble det både indirekte og direkte suksess ved at vi fikk en meget dyktig rådgiver i Raymond Værnes, sier en samlet ledelse på Sandnessjøen-kontoret, Roger Myrstad og Roger Hansen.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.