Vurder rentebinding hvis du trenger forutsigbarhet

Folk med store lån bør vurdere å binde renta på deler av lånene. Du bør ikke velge fastrente for å spekulere i hva som lønner seg mest, men fordi du ønsker trygghet og forutsigbarhet

Det anbefaler finanssjef Tore Stamnes og personmarkedsdirektør Dag Hugo Heimstad i Helgeland Sparebank.

Forvent renteøkning

Norges Bank (NB) har over flere måneder uttalt at renta kommer til å stige i årene som kommer, og at styringsrenta vil settes opp et kvart prosentpoeng allerede fra høsten. Fram mot 2021 er det ventet at renta vil øke med cirka halvannet prosentpoeng. Det betyr at Norges Banks styringsrente vil være cirka 2 prosent i 2021 mot en halv prosent i dag.

– Det vil si at renta på folks boliglån vil kunne øke til 4 – 4,5 prosent, sier Tore Stamnes som er finanssjef i Helgeland Sparebank.

Rentebinding er riktig for noen

Helgeland Sparebank presiserer at det ikke finnes en felles fasit, men at hvert enkelt tilfelle bør vurderes. Hovedbudskapet er at du ikke bør velge fastrente for å spekulere i hva som lønner seg mest, men fordi du ønsker trygghet og forutsigbarhet.

– Man bør kanskje ikke binde renta på hele låneporteføljen. Historiske tall viser at det er mindre lønnsomt å binde renta enn å velge flytende rente på lånene, sier Dag Hugo Heimstad. Han er leder for personmarkedet i HSB og har nærkontakt med folks privatøkonomi.

Stamnes mener man bør betrakte den ekstra kostnaden knyttet til rentebinding som en forsikringsordning der man betaler en liten premie i bytte mot full kontroll og forutsigbarhet for hva man må ut med i lånekostnader hver måned.

– Rentebinding kan være riktig for en familie, men feil for en annen, påpeker Heimstad.

Ikke bekymret

Verken Stamnes eller Heimstad blåser i varselluren som følge av utsiktene til et høyere rentenivå.

–Jeg er ikke bekymret for at folk på Helgeland ikke skal klare sine låneforpliktelser, sier Heimstad. Han legger til at alle skal klare en renteøkning på fem prosentpoeng.

– Et høyere rentenivå betyr derimot at noen kanskje må justere litt på sitt personlige forbruk, sier de to.

Heimstad og Stamnes anbefaler alle som har mulighet, til å betale ned så mye de kan på sine boliglån. De sier at helgelendinger flest er heldig stilt ettersom de bruker mindre på å betjene sine boliglån enn folk i resten av landet. Årsaken er lavere boligpriser enn i resten av landet.

Faktaboks:

  • Boliglånsrenten går trolig opp. Ingen stor økning på kort sikt, men flere små fra høsten 2018.
  • Gode tider på Helgeland fortsatt, rekordlav arbeidsledighet og vekst i omsetning i bedriftene.
  • Låntagere på Helgeland er mindre boligbelånt enn resten av landet, men tjener i snitt det samme som resten av landet.
  • HSB mener kundene i lokalbanken klarer sine renteforpliktelser; god margin når lån innvilges.
  • Stigende antall spør om fastrente. Bare 6, 1% av norske bankkunder har fastrente.
  • Hver kunde er forskjellig og hvert tilfelle må vurderes mht fordeler/ulemper.
  • Kundegruppe som i størst grad bør vurdere fastrente, er unge førstegangskjøpere.
  • Du bør ikke velge fastrente for å spekulerer i hva som lønner seg mest, men fordi du ønsker trygghet og forutsigbarhet

 

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.