Heidi Thommesen

– Dere sitter på en gullgruve!

Innovasjon Norge er ikke i tvil: – Helgeland er en næringsmessig gullgruve. Men nå må aktørene kjenne sin besøkelsestid.


Gikk du glipp av Drivkraftkonferansen? I kommende artikler på Drivkraftbloggen får du oppsummeringer og stikkpunkt fra foredragene. Se alle sakene fra Drivkraftkonferansen 2020


Se hele foredraget her:

– Helgeland er et Norge i miniatyr med et mylder av aktivitet. Men det er ingen tvil om at vi har ledig kapasitet når det gjelder bransjen, folk og timer til rådighet.

Avdelingsleder Heidi Thommessen på Innovasjon Norges kontor i Nordland kom med en direkte utfordring til næringslivet på Helgeland  under årets Drivkraftkonferanse:

– Det kommer for få prosjekter inn på bordet vårt.

Heidi Thommesen
MANER TIL INNSATS: Avdelingsleder Heidi Thommesen ved nordlandskontoret til Innovasjon Norge er klar i sin tale: – Bedriftene må bli mer offensive og komme opp med bærekraftige prosjekter. Da står vi klare til å støtte dere.

Pengene finnes

Hvorpå hun slo fast korona-viruset hadde kommet som et sjokk på alle aktører i næringslivet, men at den akutte situasjonen også kunne fungere som en påminnelse om at det er lurt å endre tankesettet.

For det finnes midler for de bedriftene som ønsker å satse og i år er ramme økt betydelig:

  • Etablerertilskudd og oppstartslån: +500 mill. kr
  • Innovasjonstilskudd : +2.1 mrd kroner
  • Miljøteknologi: + 184,5 mill. kr
  • Innovasjonslån: +1,6 mrd. kroner
  • Likviditetsstyrking reiseliv: +250 mill. kr

Den siste ordningen, med styrking av reiselivet, er helt ny og kommer som en følge av de voldsomme utfordringene bransjen har fått i etterkant av virus-utbruddet.

Vekst og bærekraft

Når det gjelder innovasjonstilskudd er dette tenkt brukt på alle bedrifter med ambisjoner om vekst  i hele landet og i alle bransjer.

– Her er målet å jobbe frem innovasjonsprosjekter som vil styrke den enkelte bedrifts konkurransekraft og sørge for at det blir et styrket grunnlag for bærekraftig vekst i årene som kommer, sier Thommesen.

Tilskuddet vil kunne dekke fra 25 til 80 prosent av det godkjente kostnadsgrunnlaget og det hele baserer seg også på en kombinasjon av tilskudd og lån.

Heidi Thommesen
GRØNN FREMTID: – Det er nå det er lurt å meisle ut en strategi som tar høyde for grønne og smarte løsninger, sier Heidi Thommesen i Innovasjon Norge.

Et grønnere miljø

I  en tid hvor bærekraftig er et sentral  tema, satser også Innovasjon Norge tungt på å støtte utvikling av ny miljøteknologi. Og her er det satt opp klare rammer og mål:

  • Skal utprøves i pilot- eller demonstrasjonsanlegg
  • Skal kunne skaleres og tas ut i markedet
  • Prosjektene må kunne begrunne og tallfeste hvorfor nettopp denne løsningen er bedre for miljøet
  • Prosjektene må ha internasjonal konkurransekraft

– Det handler om å tenke stort, det vil si globalt, for så å starte lokalt, poengterer Thommesen.

TUNGE MILJØER: Helgeland er kjent for sin tunge kompetanse innen industri og nå jobbes det aktivt med å utvikle renere og renere løsninger som vil komme miljøet til gode.

– Handle nå!

Og hun har følgende oppfordring til næringslivet:

– Det er denne høsten hvor dere bør ta med staben på en strategisamling og se hvilken kurs som skal stakes ut de neste to til tre årene. Grønne forretningsmodeller blir bare viktigere og viktigere.

For de selskapene som ønsker bistand fra Innovasjon Norge, så er det en stor fordel hvis man kommer opp med planer som er målrettede, konkrete og avgrensede.

– Har du i tillegg snakket med  banken din før du kommer til oss og kan legge frem en kombinert finansieringspakke, så øke du sjansene betraktelig, sier Thommesen.

STOR BREDDE: Næringslivet på Helgeland har en stor bredde, noe Innovasjon Norge mener er en meget stor styrke. Men det må også utvises handlekraft og evne til strategisk tenking.

Suksesshistoriene

Som eksempler på bedrifter som har lykkes og som også har hatt et tett samarbeid med Innovasjon Norge, nevner Thommesen følgende tre:

Tag Sensors:  Et selskap som utvikler og produserer temperatur- loggerløsning som kan følge individuelle temperatursensitive produkter som mat og medisiner fra produksjon til konsum.

Salt Lofoten AS: Et selskap som driver med  forskning, kunnskapsleveranser og kunnskapsformidling innen marine økosystemet.

AlumatIQ AS:  Et nytt teknologiselskap som er spunnet ut fra industriklyngen Arctic Cluster Team. Selskapet er et joint venture mellom leverandørbedriftene Avanti Engineering og Momek Techteam fra Mo i Rana, samt investeringsmiljøet CoFounder fra Trondheim. AlumatIQ har inngått et samarbeid med Alcoa Mosjøen om å utvikle en anodeskifterobot som skal bidra til mer kostnadseffektiv, miljøvennlig og sikrere produksjon av aluminium.


Helgeland Sparebank blir SpareBank 1 Helgeland i 2021. Samme verdier – mer drivkraft.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.