Jon Aga, Vega hotell

– Det ekte er alltid det beste

Med korona-stengte grenser blir årets sommerferie noe helt nytt. Det er nå du bør benytte sjansen til å besøke et hotell på en Verdensarv-øy. Omkranset av storhav og et yrende fugleliv finner du ekte mat og fred i sjelen. Fred i sjelen har også eierne av Vega Havhotell fått, ved at de har brukt koronatiden på en god måte.

– Et stengt Norge kom som et sjokk for hele bransjen. For oss betød det at hele kurs- og konferansesesongen fra mars til mai forsvant i løpet av noen minutter, sier kokk og hotelleier Jon Aga.

Vil du vite mer om hvordan reiseliv og øvrig næringsliv på Helgeland har klart seg under og etter korona, får du innblikk i det på Drivkraftkonferansen ved Fru Haugans i Mosjøen 26. august.

En ekte veteran

Kokk og hotelleier Jon Aga er en ekte veteran i bransjen. Med fartstid fra Norges ypperste restauranter og hoteller kunne han velge og vrake hvor han ville jobbe. Men valget falt på Vega. Øya utenfor Brønnøysund. Et kort fergeanløp unna Himmelblå-paradiset Ylvingen.

Jon Aga, Vega Havhotell
NORDNORSK PARADIS: – Når du kan høste inn lokale råvarer i verdensklasse, er det et drøm å få lov til å servere gjestene mat, sier kokk og hotelleier Jon Aga.

Det var her han og kona overtok et gammelt hotell. Med en visjon om  å skape noe nytt. Noe jordnært. Her skulle det være lyset, været, lydene og råvarene som sto i fokus. De fjernet tv’en fra rommene og erstattet den med en kikkert. De bannlyste utvannet musikk i hotellets høyttalere. Vega Havhotell skulle være organisk og ekte.

Virus-sjokket

Og det ble det. Men 2020 skulle vise seg å bli et helt annerledes år. Da alarmen gikk var det derimot ikke panikk og fortvilelse som dukket opp, snarere en vilje til å tenke annerledes.

– Det handler om å holde fast i de positive kreftene. Okay, vi mistet en del av sesongen, men samtidig fikk vi tid til å gjøre en god del vedlikehold som hadde blitt usatt.

Vega Havhotell
NATURLIG ARKITKTUR: Vega Havhotell er malt i farger som har hentet gløden fra en lav kveldssol. Okergule trebygninger med torvtak gjør at det hele glir sømløst inn i naturen rundt.

Akkurat nå begynner bestillingene å tikke inn for fullt. For Vega Havhotell har alltid hatt nordmenn som sin primære kundegruppe. Det kommer godt med i et år hvor vi alle skal bli turister i eget land.

Fint og godt!

– Vi prøver hele tiden å finne tilbake til det som betyr noe. Råvarene styrer menyen og da er det ikke plass til det jeg kaller moderne ”jåleri”. En lokal gulrot trenger kun litt smør, salt og pepper og så kan den stekes. Det er en gourmet-rett i seg selv. Det skal ikke være fint og flott, det skal være fint og godt!

Jon Aga, Vega Havhotell
EGEN VINKJELLER: Jon Aga er en dedikert tilhenger av franske viner og i kjelleren på hotellet skjuler det seg smaksrike skatter.

– Når vi først valgte å satse her ute, så måtte de bli på naturens premisser, sier Aga.

Hvilket betyr at hotellet henter råvarene fra lokale leverandører, enten det er snakk om grønnsaker, urter, fisk og kjøtt. Og det skal være enkelt:

– Tre smaker på tallerkenen, da er det nok. Samtidig er det selvfølgelig viktig at det ser pent ut, at du får lyst til å spise maten.

Filosofien til Vega Havhotell er at når folk kommer for å spise fisk, så er det fisk de vil ha. Tilsett salt og så er resten basert på at et rent og kjølig hav skaper guddommelig mat. Det og det magiske lyset. Det gjør også noe med smaken.

Jon Aga, Vega Havhotell
TRIVES I ÅPNE LANDSKAP: I havgapet på Helgelandskysten ligger Vega og her ute har Jon Aga og hans folk skapt et hotell som tilbyr ro, sjelefred og ekte matgleder.

Lokalbanken er viktig

Da Aga skulle etablere Vega Havhotell tok han med seg et ark til den lokale banksjefen. Et ark som viste hvordan budsjett og forretningsplan var tenkt utformet.

– Det var nok. Vi fikk de pengene vi trengte. Hvilket igjen er et bevis på hvor viktig det er med en lokal bank som er en aktiv pådriver for utvikling og verdiskaping.

Vega Ferge
VERDENS VAKRESTE KYST: Vega er et opplagt valg når du tar turen langs Kystriksveien – Fylkesvei 17. Fra Brønnøy går det ferge fra Horn til Igerøy på Vega. Bare fergeturen er et eventyr i seg selv.

SpareBank 1 Helgeland
Helgeland Sparebank blir Sparebank 1 Helgeland i 2021. Trykk her for å lese mer om bank-samarbeidet på Helgeland.
Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.