Harald Magnus Andreassen under Drivkraftkonferansen 2020

Grønn opptur

Grønne bedrifter er børsvinnerne i 2020. Mens Helgelands største problem er som før: Vi tiltrekker oss for få tilflyttere og føder for få barn. Og de tre helgelandsbyene tilsammen har klyngepotensial.


Gikk du glipp av Drivkraftkonferansen? I kommende artikler på Drivkraftbloggen får du oppsummeringer og stikkpunkt fra foredragene. Se alle sakene fra Drivkraftkonferansen 2020


– Tendensen er helt klart. Selskaper som jobber med vind, sol, hydrogen og elektriske løsninger prises høyt og er blant de mest interessante for potensielle investorer, men den bærekraftige oppturen kan også ende i en boble som sprekker.

Se foredraget til Harald Magnus Andreassen i sin helhet her.

Det var en av konklusjonene til sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets under årets Drivkraftkonferanse i Mosjøen.

I motsatt ende av skalaen finner vi områder som sliter med å tiltrekke seg kapital og det er blant annet olje, kull, alkohol, tobakk, porno og atomvåpen.

GRØNN SUKSESS: – Vi ser tydelig at selskaper som står for grønne verdier og bærekraft er de som trekker til seg kapital og kunder, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

FARLIG BOBLE OG FÅ FOLK

– Selvfølgelig er det gledelig at stadig flere ønsker å investere i miljøvennlige løsninger, men jeg frykter det harde kjøret som vi ser nå, kan føre til at boblen sprekker. Litt som det som skjedde da den første dot.com-bølgen skyllet inn over finansmarkedene, sier Andreassen.

Når det gjelder Helgeland og Nordland er ikke den garvede økonomen i tvil som hva som kommer til å bli den aller største utfordringen i årene som kommer:

– Befolkningsveksten er for lav. Det fødes for få barn og det er heller ikke attraktivt nok å flytte hit.

Så oppfordringen fra Magnussen til deltakerne på Drivkraftkonferansen var tindrende klar:

– Dra hjem i kveld og lag flere barn. Og det er også gøy!

SAMARBEID GIR SUKSESS

Men med tanke på fremtiden, så er Magnussen heller ikke i tvil om at planene om en ny batterifabrikk på Mo kan være en gyllen mulighet. Også med tanke på at dette er en grønn bransje med klart stigende etterspørsel.

Han er også overbevist om at et triangel-samarbeid mellom Mo, Mosjøen og Sandnessjøen kan føre til en betydelig sterkere region:

– Her snakker vi om tre, sterke klynger som har alt å tjene på å gjøre hverandre gode. Dette, koblet opp med nisjetilbud innen reiseliv og opplevelser langs kysten, kan blir en fin kombinasjon. Og så vil selvfølgelig oppdrettsnæringen være en viktig motor.

TRENGER FLERE HENDER OG MER SAMARBEID: – Utfordringen for Nordland og Helgeland er at befolkningsveksten er for lav. Området trenger flere hender, men vi treger også mer samarbeid mellom de største klyngene Mo, Mosjøen og Sandnessjøen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

FEIL MED SKATT

Akkurat nå går det en het debatt om oppdrettsnæringen bør skattelegges ekstra, noe Magnussen synes er en dårlig idé:

– Oppdretterne gjør ingen skade, de er heller ikke i veien for noen. De de derimot skaper er arbeidsplasser og genererer skatteinntekter.

BRATT NED – BRATT OPP

2020 har blitt ugjenkallelig preget av korona-pandemien. En krise Magnussen tror vi kommer oss ut av uten de helt store konsekvensene. Han beskriver situasjonen som en skarp V:

– Det gikk bratt nedover veldig fort da Norge stengte ned landet. Så har det gått tilsvarende fort oppover.

Men det er én bransje Magnussen mener må senke ambisjonsnivået en smule:

– Hotellbransjen skal nok ikke investere noe særlig den nærmeste tiden.

DET SPESIELLE ÅRET: 2020 vil for alltid være knyttet til korona-pandemien. – Norge tok raskt grep og det store nedturen ble kortvarig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– BRUK PENGENE RETT

Et annet utslag av korona-krisen var den statlige nødhjelpen. Som Magnussen mener ikke alltid traff like presist:

– Vi ser jo nå at oljeindustrien fikk mer penger enn de selv ba om. Her er det det skapt et hull i bankhvelvet som jeg regner med blir tettet når den verste håndsprit-rusen har gitt seg.

Og den største utfordringen for nasjonen Norge i fremtiden henger litt sammen med det vi nettopp har vært gjennom:

– Jeg håper at politikerne ikke blir fristet til å lage for mange ekstraordinære ordninger for næringslivet basert på en frykt for at vi skal havne i flere ekstraordinære situasjoner.


Helgeland Sparebank blir SpareBank 1 Helgeland i 2021. Samme verdier – mer drivkraft.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.