Bente Sund og Jøran Olsen

Hardt arbeid bak LOKAL SUKSESS

Det begynte med to mann en felles idé. I dag jobber det 13 personer hos Herøy Servicebåt. Ikke minst takket være én kvinne.

– Det har vært en lang og spennende reise.

Jøran Olsen (57) har vokst opp på havet, med en far som var en av de tidlige oppdretts-pionerene på Helgeland. Men da familieselskapet ble solgt, bestemte Jøran seg for å satse på service-oppdrag for oppdrettsnæringen. Sammen med kompanjongen Gjermund Olsen fikk han bygget båten “Superior” som ble satt i drift i 1997.

VETERANEN: Jøran Olsen (57) har tilbrakt et langt liv på havet. – For oss er viktig å skape lokale verdier og bidra til vekst på kysten.

STADIG FLERE OPPDRAG

– Vi kjørte rundt og fôret laks på ulike anlegg. Det var sånn det hele begynte.

Oppdragsmengden økte, de byttet til en større båt, “Magnum” og nå besto jobbene i sleping, utsetting av anlegg og notbytte. De fikk femårskontrakt med Marine Harvest og investerte i en enda nyere båt, “Typhon”.

Men så kom de til en viktig veiskille. For i 2013 sa Marine Harvest opp kontrakten og det var aktuelt å selge selskapet for å finne på noe annet.

– Men da hadde sønnen min Espen allerede blitt sterkt engasjert i firmaet og vi bestemte oss for å satse videre. Denne gangen på spot-markedet, sier Jøran Olsen.

MED LOKALBANKEN I RYGGEN

Det betød at de kontinuerlig var nødt til å sikre seg nye oppdrag, uten å ha noen garanti for hva som ville skje om tre eller åtte måneder. De ble også enige om å kjøpe ut Gjermund og skape en familiebedrift.

Og siden de fra dag én hadde vært kunder i Helgeland Sparebank, tok de en runde med fagfolkene der. De vet at Helgeland Sparebank har ansatte som er dedikerte og at de har tillit fra sine ledere til å gjøre lokale vurderinger på en god og effektiv måte, slik en lokalt eid bank skal gjøre.

Jøran Olsen og Banksjef bedrift Roger Hansen
LOKAL BANKSTØTTE NÅ OG I FRAMTIDEN: – Lokalbanken har tradisjon for å kjenne kundene og stole på dem, og det lokale eierskapet gjør at vi har fullmakter til å gjøre gode vurderinger og bidra til gode rammebetingelser, sier banksjef for bedrift i Sandnessjøen, Roger Hansen i Helge-land. Den nye løsningen med SpareBank 1 Helgeland som trer i kraft neste år sørger for at dette også blir mulig i framtiden. Her i samtale med Jøran Olsen.

– Vi kjente jo Jøran godt fra før. Her var det et satsing hvor vi ikke kunne regne oss frem til svaret med en kalkulator, til det er et spot-marked for uforutsigbart, sier banksjef for bedrift i Sandnessjøen, Roger Hansen.

Hans konklusjon var at Herøy Servicebåt hadde både den nødvendige kompetansen, de rette folkene og et godt omdømme i næringen. Dermed ga Lokalbanken grønt lys til ny finansiering.

MÅTTE TA NOEN NYE GREP

Dette ble starten på en lang rekke oppdrag, selskapet var aldri i beit for arbeid. Sakte, men sikkert økte også antall medarbeidere. Det ble lange dager, men følelsen av å skape noe eget var alltid en ekstra drivkraft.

Men med bare én båt tilgjengelig stanget de til slutt i taket. Våren 2018 fikk de inn nummer to, “Tornado”. Hvilket igjen betød at en kraftig økning i det administrative arbeidet.

– Jeg kjente det på kroppen, dette kunne ikke fortsette. Vi måtte styrken staben på kontoret, sier Jøran Olsen.

TRAVLE DAGER: Her er Tornado og Typhoon i full gang på helgelandskysten. Det er få dager båtene ligger til kai, for oppdragene står i kø.

BENTE GREP UTFORDRINGEN

Bente Sund
EN KVINNE TOK TAK: – Selvfølgelig var det litt skummelt å ta på seg jobben som daglig leder, men jeg har aldri angret et sekund. Her står utfordringene og mulighetene i kø, sier Bente Sund.

Og det er her Bente Sund kommer inn i bildet. Hun var blitt kjæreste med sønnen Espen og jobbet til daglig som planlegger hos Helgeland Kraft i Mosjøen.

– Jeg fikk spørsmål om å bli med på laget.

Etter en myk start med to dager i uka, takket hun ja til å bli daglig leder fra 1. februar 2019. En avgjørelse hun ikke har angret på:

– Denne jobben er utrolig fascinerende og utfordringene kommer på løpende bånd.

FASCINERENDE – Denne jobben er utrolig fascinerende og utfordringene kommer på løpende bånd, sier daglig leder Bente Sund.

STRENGE KRAV

Da kommer det godt med at hun er utdannet elektroingeniør og har inngående kunnskap om rapportering, dokumentasjon og kvalitetsstyring. For i dagens oppdrettsnæring er kravene meget strenge, og ett enkelt oppdrag kan bety en sluttrapport på nærmere 50 sider.

Det er enorme verdier som står på spill, både økonomisk og miljømessig. Får man skade på en merde og laksen rømmer er dette en katastrofe i begge henseender. Og når man vet at flere av anleggene på Helgeland ligger i meget værharde områder, er det helt avgjørende at kvaliteten på konstruksjonene tåler alt.

Herøy Servicebåt har også skaffet seg flere undervanns-droner (ROV), noe som gjør det betydelig enklere og mer effektivt når oppdrettsanlegg skal undersøkes.

– Vi har nettopp investert fire millioner kroner for en helt ny ROV inklusive kran, sier Bente Sund.

Men hennes oppgaver er ikke kun begrenset til Herøy Servicebåt, nylig gikk hun også inn som daglig leder i Hydro Fish Care AS. Dette er en bedrift, eid av flere lokale selskaper, som jobber med avlusing.

ENORME KREFTER: Fortøyningen holdt, men en steinblokk på 5,2 tonn løsnet da det ble kjørt en strekk-test. – Dette viser med all tydelighet hvor viktig det er at vi sørger for kvalitet i alle ledd, sier daglig leder Bente Sund i Herøy Servicebåt. Her sammen med grunnlegger og hoved-eier, Jøran Olsen.

SKAL HANDLE LOKALT

Og nettopp ordet lokal er helt avgjørende for Herøy Servicebåt. De prøver hele tiden å skaffe seg medarbeidere fra nærmiljøet, det har fått bygget båtene lokalt, og når de skal proviantere, så skjer dette på nærbutikken på Seløy. De bruker også lokale fagfolk innen elektro og tømring, når dette trengs.

En slik filosofi går også hånd i hanske med visjonen til Lokalbanken, som er å være en drivkraft for vekst.

– Det er fantastisk å se hvordan ressursene i havet danner grunnlag for en rekke næringer. Her skapes det positive ringvirkninger som til sjuende og siste gjør det mulig for folk å jobbe og å bo på små plasser langs kysten, sier Roger Hansen, som gleder seg til å følge bedriften også videre etter at Helgeland Sparebank er blitt SpareBank 1 Helgeland neste år. Rådgiverne i den nye lokalbanken vil få bedre forutsetninger for å gjøre en god jobb, men har likevel samme eierskap og samme fullmakter til å utøve tilliten overfor kundene som vil skape noe på Helgeland.

Og Jøran Olsen? Han er en lykkelig mann som nå er trygg på at livsverket er i trygge hender hos en ny generasjon. Det betyr at han kan trekke seg “litt” mer tilbake, samtidig som han fortsatt elsker å ta på seg kjeledressen og kaste loss.

– Det er jo på havet det skjer!

SISTE SJEKK: Arbeiderne tar en siste sjekk for å forsikre seg om at alt er som det skal før neste etappe på oppdraget kan settes i gang.
Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.