Helgelendinger sparer aller minst

– Nordland ligger aller nederst i landet i forhold til fondsbeholdning pr innbygger – og Helgeland ligger under snittet i Nordland. Det er ikke en oppløftende nyhet for Helgeland og helgelendingene, sier banksjef for personmarked i Mosjøen, Svein Hansen. 

En sparesamtale med Lokalbanken kan bli den mest lønnsomme samtalen du har. Meld deg på Spareseminar i Mosjøen 5. november her.

– På Helgeland sparer vi mindre og har en lavere vekst i boligprisene enn resten av landet. Dette gjør at vi har mindre kapital enn andre regioner, og det kan gi negative konsekvenser for privatpersoner og næringsliv, sier Svein Hansen. 

Dag Hugo Heimstad, Direktør privatmarkedet og Svein Hansen, Banksjef Mosjøen

Den nedslående beskjeden kommer i forbindelse med undersøkelser gjort av Verdipapirfondenes forening (VFF), som viser at nordlendingene sparer mindre i fond enn de som bor lengre sør. Kvinner bør også merke seg at de sparer faktisk bare halvparten av det menn gjør i fond.  

Den gode nyheten

Den gode nyheten er at alle i Norge har spart mer i 2020 enn i 2019. Det har også kundene i Lokalbanken. Men vi sparer altså relativt sett mindre enn resten av landet likevel. For mens nordlendingene i fjor var 4. dårligste til å spare, er vi nå helt nederst på lista over når det kommer til fondsbeholdning per innbygger.

– God økonomi hos helgelendingene vil gi større potensial for vekst og utvikling i regionen, sier Hansen, som forklarer at langsiktig sparing i fond kan være den beste sparemåten for mange.

Aksjefond er den anbefalte løsningen ved langsiktig sparing, men det forutsetter at man tåler at verdiene svinger litt.

– Rentenivået er historisk lavt og folk vil tape kjøpekraft på sparepengene – hvis de ikke sparer rett. Dette har mange av våre kunder skjønt, siden de jo sparer mer nå enn i fjor, men det er trolig flere som burde sørge for langsiktig sparing, sier Hansen.

En spareavtale i fond kan være forskjellen mellom en økonomisk god tilværelse i framtiden, og en mindre bra tilværelse. Hvis en kunde starter en spareavtale på kr. 1.000,- i aksjefond i dag, med årlig avkastning på 6 prosent, sitter kunden igjen med 680.000,- om 25 år. Det er betydelig mer enn at boliglånsrenten reduseres med 0,2 %. I løpet av 25 år vil besparelsen på 0,2 posent være kr. 78.000,-. Regnestykket forutsetter 25 års nedbetalingstid, lånebeløp 2,5 mill og opprinnelig rentesats 3,65 %.

Spar for livet

Lokalbanken ønsker å bidra til å snu de dystre tallene for Helgeland, og inviterer nå til spareseminarer hvor kunder kan komme innom og få påfyll og inspirasjon til hvordan de kan fylle sparekontoen på en smart måte.

Helgelendinger som sparer smart bidrar nemlig positivt til regionen og næringslivet – ikke for å snakke om de økonomiske gevinstene du selv kan høste. Men da må du ta de rette valgene – slik at pengene kan jobbe for deg. – Visjonen vår er å være en drivkraft for vekst på Helgeland. En måte vi kan bidra på, er å være en pådriver for at små og store spareformuer vokser mer enn prisstigningen ved å gi god rådgivning på hva som er best for den enkelte, sier Hansen.

Spareseminaret finner sted i bankens nyoppussede lokaler i Mosjøen 5. november kl. 17 og 18. Velkommen!

En sparesamtale med Lokalbanken kan bli den mest lønnsomme samtalen du har. Meld deg på Spareseminar i Mosjøen 5. november her.


Helgeland Sparebank blir SpareBank 1 Helgeland i 2021. Samme verdier – mer drivkraft.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.