Pristine AS, Fredrik Nordøy.

Kongesuksess i raskt tempo

Det har vært alt annet enn sneglefart i historien om Pristine. Den lille bedriften på Helgelandskysten leverer en stor del av kongesneglene som konsumeres i Sør-Korea.

Hvordan kan en liten bedrift på kai-kanten på Leines plutselig bli en internasjonal sukessbedrift?

DEN RETTE MIKSEN

Svaret er en kombinasjon av tilfeldigheter, nysgjerrighet, lange tradisjoner, nettverk og tung kompetanse.

– Jeg var på en sjømatmesse i Sør-Korea og registrerte at kongesnegler var en meget etterspurt vare og det har vi jo god tilgang til i Norge, sier daglig leder Fredrik Nordøy i Pristine AS.

Sør-Korea importerer kongesnegler for 2,6 milliarder kroner i året, så potensialet var stort.

– Vi gjorde rett og slett noen tester for å se om vi kunne fange sneglene med teine og de første fangstene virket lovende, forteller Nordøy.

Fredrik Nordøy i Pristine AS

KONTINUERLIG UTVIKLING: Produksjonen av frosne kongesnegler er en kontinuerlig prosess hvor det hele tiden blir justert på små detaljer for å skape et så bra produkt som mulig.

HARDT ARBEID OVER TID

Men suksessen hadde aldri vært mulig uten å ha erfaringen, kompetansen og nettverket til eksport-selskapet Nordøy Sea. For suksess på utenlandsmarkedet er ikke noe du skaper over natten, her trengs det hardt arbeid over tid.

I første omgang satset de på å levere levende snegler til det koreanske markedet. Noe som i seg selv er en krevende operasjon, for når sneglene forlater Leines på mandag, må de være i Sør-Korea onsdag morgen.

MÅTTE KNEKKE KODEN

Responsen var god, men Nordøy og folkene hans innså fort at det å kun satse på levende snegler var en sårbar strategi. Derfor utviklet de en produksjonslinje hvor de også kunne levere frossen-varer.

Dette var nybrottsarbeid hvor de måtte knekke de tekniske utfordringene med å koke, vaske, knuse, inspisere og fryse sneglene. Noe som også innebar omfattende investeringer i utstyr. Da var det viktig å ha en lokal bank som har tro på at en liten helgelandsbedrift er mer enn god nok i et internasjonalt marked.

daglig leder i Pristine AS, Fredrik Nordøy.

FROSSEN VERSJON: Et lokalt pilotprosjekt har gjort Pristine AS i stand til å levere frosne kongesnegler av høy kvalitet. – Det handler om å skape merverdi av lokale produkter, sier Fredrik Nordøy.

LOKAL KUNNSKAP

– Vi kjenner jo disse folkene fra før og når de kommer med en spennende idé, så lytter vi alltid nøye, sier banksjef for bedrift i Sandnessjøen, Roger Hansen.

Nøkkelordet her er kunnskap. Både til personer, men også til det lokale næringslivet:

– Alle kan regne på risiko basert på egenkapital og andre tekniske parametere, men det er den menneskelige X-faktoren som gjør det så interessant å jobbe i en lokal bank, sier Hansen.

I samarbeid med Pristine AS kom banken frem til at det mest gunstige var å lease produksjonsutstyret. Dessuten fikk man også forhandlet frem støtte fra Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), noe som har vært helt uvurderlig i utenlandssatsingen.

Fredrik Nordøy og Roger Hansen

TETT SAMSPILL MED BANKEN: Fredrik Nordøy og Pristine AS har hele veien hatt et tett samarbeid med Roger Hansen og Helgeland Sparebank.

BOR MIDT I MATFATET

For Pristine jobber ikke bare med kongesnegler. De er allerede leverandør av taskekrabbe til kunder i Dubai, Thailand, Sør-Korea, New York, Seattle og Singapore. Selskapet jobber også med å utvikle eksportmodne produkter basert på knivskjell, sjøpølse og kamskjell.

– Vi bor jo midt i matfatet og har tilgang til helt unike ressurser. Potensialet er stort og vi er fortsatt bare i startfasen, sier Fredrik Nordøy.

Fredrik Nordøy i Pristine AS

HØY STEMNING: Latteren sitter alltid løst når Fredrik Nordøy skal fortelle om den unike reisen de har hatt med kongesnegler og andre sjømatprodukter. – Vi bor midt i matfatet og har unike muligheter til å skape solide arbeidsplasser.

LOKAL VERDISKAPING

I dag er det åtte årsverk ved bedriften, som også skaper ekstra arbeidsplasser i kraft av fiskerne som leverer råvarer.

– Det er snakk om lokale ringvirkninger som har en stor betydning. Vi gir fiskerne et ekstra bein å stå på og blir en kanal som kan tilby bærekraftig mat til en hel verden.

Kombinasjonen av en topp moderne sjømatbedrift med lokal forankring skaper også noe som er attraktivt for folk som har lyst til å jobbe i bransjen. Det betyr at Pristine AS kan være et selskap som gjør at folk får lyst til å flytte hjem og være med på den unike utviklingen av marin sektor på Helgeland.

Daglig leder i Pristine AS, Fredrik Nordøy.

ASIATISK FAVORITT: Bokser av denne typen, med kongesnegler, finner du i nesten alle butikkene i Sør-Korea. – For oss har det vært en spennende reise, sier Fredrik Nordøy.

DRIVKRAFT FOR VEKST

Og for Helgeland Sparebank er prosjekter av denne typen nettopp det de ønsker å jobbe med.

– Helgeland Sparebanks visjon er å være en drivkraft for vekst på Helgeland. Da er det utrolig gøy å få lov til å være med på en så spennende reise som dette, konkluderer banksjef for bedrift i Sandnessjøen, Roger Hansen.

Og for Fredrik Nordøy og Pristine AS? Det er kun én ting det handler om:

– Vi jobber knallhardt hver eneste dag for å øke verdien på norsk sjømat.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.