Eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre i Brønnøy kommune

Korona-krisen ble start- skuddet for ny aktivitet

Da korona-viruset slo ned som en bombe, tok Brønnøy kommune grep. Det reddet mange arbeidsplasser.

– Vi hadde jo kjørt skrivebordøvelser  med tanke på et virus-utbrudd, men ingen var forberedt på at samfunnet ble stengt ned i løpet av et par dager, sier eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre i Brønnøy kommune.

– HVA GJØR VI NÅ?

Da det første sjokket hadde gitt seg, begynte kommunen å se på mulige løsninger for å opprettholde aktiviteten i bedriftene rundt seg.

Det store svaret ble Distriktmedisinsk Senter (DMS). Dette var noe som skulle bygges i forbindelse med vedtaket om en ny sykehusstruktur på Helgeland.

Distriktsmedisinsk senter
TOMTA ER KLAR: Her ligger alt til rette for et nytt distriktmedisinsk senter, som skal kobles opp mot legevakt og syke- og aldershjem. – Det nye senteret vil bety en helsefaglig revolusjon for kommunens innbyggere, sier eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre.

Helgelandssykehuset nølte. De mente det var for mye usikkerhet knyttet opp mot å starte et så stort prosjekt i krisetid. Men Brønnøy kommune sto på sitt, og argumenterte med at det nettopp nå var viktig å sikre folk arbeid.

LOKAL SUKSESS

Med et totalbudsjett på 220 millioner ble det fort klart at hvis lokale bedrifter skulle være med i konkurransen, måtte prosessen deles opp i mindre biter. Og slik ble det; de lokale leverte på strak arm.

– Per nå er det tildelt lokale kontrakter for 60-70 millioner kroner, sier Sæthre.

Ett av firmaene som fikk napp var Sinus Brønnøysund. For elektro-bedriften er DMS-byggingen gull verdt:

– Vi har fem til seks medarbeidere koblet opp mot dette i ett og et halvt år. Da sier det seg selv hvor viktig det er, sier daglig leder Arnt Schjølberg.

BYGGER KOMPETANSE

Hos Bendiksen Entreprenør AS er daglig leder Vidar Bendiksen like godt fornøyd:

– Selv om vi har hatt fullt trykk hele veien, er det svært viktig å få lov til å være med på så store prosjekter som dette. Vi lærer noe nytt hverdag og bygger opp en kompetanse som blir uvurderlig i årene som kommer.

Bendiksen Entreprenør
BYGGER KOMPETANSE: – Det står stor respekt av at Brønnøy kommune gjør det mulig for lokale entreprenører å delta i et så stort prosjekt. Nå får vi skaffet oss uvurderlig kompetanse, sier daglig leder i Bendiksen Entreprenør AS, Vidar Bendiksen.

Et tredje firma som også har sikret seg kontrakter, er Brønnøysund Rør AS:

– For oss er det vel snakk om totalt rundt 7.000 timer med arbeid. Dette er noe vi aldri hadde fått sjansen til hvis ikke kommunen hadde delt opp prosjektet, sier daglig leder Viggo Karlsen.

STYRKET BEREDSKAP

Han legger også vekt på at et nytt distriktmedisinsk senter får en stor betydning for helsetilbudet til kommunens innbyggere:

– Sånn sett er det med stolthet at vi er med på å realisere dette prosjektet.

Det er eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre helt enig i:

– Vissheten om at vi nå får en økt beredskap innen akuttmedisin, røntgen, dialyse og kreftbehandling gjør at dette er med på å gjøre kommunen enda mer attraktiv for de som har lyst til å flytte hit.

ET BEDRE NÆRMILJØ

I tillegg til DMS-prosjektet har kommunen aktivt jobbet frem små og mellomstore oppgaver som holder folk i arbeid. I samarbeid med Brønnøysund Idrettslag settes det opp en flunkende ny fotballhall i stål. Det skal lages flere parkeringsplasser utenfor Salhus-hallen og flere bygg blir renovert og vedlikeholdt.

Brønnøysundregistrene
MILLIARD-BYGG: Det nye hovedkvarteret til hjørnesteinsbedriften Brønnøysundregistrene blir et markant innslag i byens skyline.

Så har kommunen også vært en svært aktiv pådriver og tilrettelegger når Brønnøysundregistrene får et flunkende nytt bygg. Dette er en bedrift som har vært helt avgjørende for veksten i en kommune som ellers lener seg tungt på landbruk, havbruk, samferdsel og Brønnøy Kalk i Velfjord.

NY FOTBALLHALL: Brønnøysund Idrettslag får ny fotballhall i stål. Dette er et prosjekt som Lokalbanken har bidratt sterkt i realiseringen av, sammen med Brønnøy kommune.

SAMMEN FOR FREMTIDEN

En annen erfaring kommunen har gjort seg under korona-krisen er viktigheten av et oppgående, lokalt næringsliv. Da det brått ble mangel på håndsprit, sørget lokale aktører for at dette kom på plass. På linje med at lokale håndverkere på svært kort varsel sørget for å sette opp smitte-sluser på syke- og aldershjem.

Og, ikke minst, hvilken sentral rolle renholdsarbeiderne plutselig fikk.

– Dette er en gjeng medarbeidere som har stått på 24 timer i døgnet og innsatsen deres har vært imponerende, sier Sæthre.

Ingen vet hva fremtiden bringer, men én ting er sikkert:

– Skulle vi få en ny, akutt smittekrise, så er Brønnøy kommune betydelig bedre rustet til å takle en slik situasjon. Og vi har bevist at mye av nøkkelen til suksess er et tett samarbeid med de lokale bedriftene, konkluderer eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.