Virker noe for godt til å være sant, så er det gjerne det

Hver tredje e-post jeg mottok i september var svindelforsøk. Det er jeg ikke alene om å oppleve, for svindel er økende. Vi som bank har et ekstra samfunnsansvar for å gi god informasjon om hvordan du best holder deg unna svindlere. Du kan stole på oss og andre seriøse aktører.


Oktober var nasjonal sikkerhetsmåned. Adm. dir. i Lokalbanken, Hanne Nordgaard, skriver om økende trender innen svindel og hva du kan gjøre for å unngå å bli lurt.


Vi er fremdeles «sikker som banken». Din jobb er å holde deg unna det som virker usannsynlig eller meningsløst.

I høst har jeg på min private e-postkonto og min Facebook-konto mottatt flere svindelhenvendelser enn noen gang tidligere. Jeg ble lovet raske gevinster med referanse til både Spetalen og Thon, jeg ble truet daglig med at pakker jeg aldri har bestilt ville bli returnert om jeg ikke betalte porto, mine kundeopplysninger og bankkontoer måtte oppdateres snarest via en link og påståtte kompromitterende opptak/bilder av meg selv skulle bli delt på sosiale media om jeg ikke betalte kr 20.000 straks.

Vi er fremdeles «sikker som banken». Din jobb er å holde deg unna det som virker usannsynlig eller meningsløst.

Hanne Nordgaard, adm. dir. Helgeland Sparebank

Svindelforsøk kan skje over både telefon, e-post eller SMS, men de fleste svindelforsøk akkurat nå foregår via e-post. Det er både irriterende, provoserende og meningsløst. Men det aller, aller verste er at det er mange ærlige og redelige mennesker som går på svindelen og blir lurt for penger og opplysninger; mange penger og viktige opplysninger.

Gutter helt ned i 12 års alderen har for eksempel betalt de 20.000 kronene som skulle til for at fiktive opptak av at de kikker på internettporno ikke skulle bli delt til venner/familie. Det fantes selvsagt aldri noen slike opptak. Det finnes heller ingen raske gevinster å hente via facebook-linker du er tagget i av dine venner. Det er svindel.

VÆR PÅ VAKT: – høres det rart ut? Ser det litt annerledes ut? Da kan det være et svindelforsøk, skriver administrerende direktør i Helgeland Sparebank, Hanne Nordgaard.

Vær varsom i alle kanaler

De fleste svindelforsøk foregår via e-post. Da blir du gjerne bedt om å «oppdatere sin personlige informasjon», for eksempel telefonnummer, fødselsnummer, passord, koder eller kortinformasjon. I e-posten bes du gjerne om å klikke på en link til en falsk nettside, laste ned et vedlegg, eller ringe et telefonnummer. Vær på vakt – høres det rart ut? Ser det litt annerledes ut? Da kan det være et svindelforsøk; ikke klikk på lenker, vedlegg eller svar ukritisk på e-post.

SMS-svindel blir stadig mer utbredt, og kalles for SMiShing. Disse meldingene inneholder som regel en lenke til en falsk nettside, samt argumenter for at du skal besøke siden. Noen ganger kan det være en falsk beskjed fra banken angående din konto eller et tilbud som virker for godt til å være sant.

På den falske siden lures du til å oppgi personopplysninger og/eller betalingsinformasjon. Kunder som blir utsatt for slik svindel kan ende opp med å tape mye penger, eller motta markedsføring og reklame de ikke ønsker å motta. Dine personlige opplysninger kan også brukes i ID-tyveri.

Mange har blitt oppringt av telefonsvindlere. Et av de mer kjente sakene er at svindleren utgir seg for å være fra Microsoft, og de sier at det er noe feil med datamaskinen din. Det kan også være fra noen som utgir seg for å jobbe i banken. Vær på vakt – svindlerne snakker noen ganger godt norsk og ser ut til å ringe fra norske telefonnumre.

Er du usikker på om samtalen er fra en reell leverandør, så noter navn, sjekk telefonnummer på f.eks. 1881.no og ring tilbake via leverandørens offisielle nummer.

Vær på vakt – svindlerne snakker noen ganger godt norsk og ser ut til å ringe fra norske telefonnumre.

Hanne Nordgaard, Adm. dir. Helgeland Sparebank

Svindelforsøk i sosiale medier florerer regelmessig, og de kommer i mange former. Et kjent eksempel er innlegg hvor tilsynelatende norske kjendiser fronter en «enkel» måte å tjene penger på. Det kan også være i form av en konkurranse, hvor premien er kanskje unormalt stor. Vær også oppmerksom og kritisk når venner og familie tagger deg i slike innlegg, eller deler det videre. De kan i verste fall ha blitt hacket selv.

Svindlere kan også ta kontakt med deg direkte via Messenger. De kan smigre deg på ulike måter og etter hvert for eksempel be om penger for å komme seg ut av en vanskelig situasjon.

HUSK PÅ: Stol aldri blindt på innhold i Facebook-meldinger eller e-poster, selv om det ser ut til å komme fra noen du stoler på. Ikke klikk på ukjente lenker for å se hvor de fører.

Spiller på følelser

Svindlerne spiller på følelsene dine. De spiller på ditt ønske om lykke, rikdom og spenning. De spiller på ditt behov om å bli likt og å finne kjærlighet. De vet at du for enhver pris vil unngå skandale og «mobbing» sosialt. De spiller på din etterrettelighet. Du vil gjøre opp for deg, du vil oppdatere informasjonen og du vil rette opp i feil.

Svindlerne er dyktige, de tjener penger. Pass på at de ikke tjener penger på din naivitet.

Husk at seriøse bedrifter aldri vil spørre deg om å oppgi informasjon som passord, brukernavn eller kortinformasjon via en SMS eller e-post. Du skal aldri dele dine passord eller din bankID med noen. Ikke engang med de du kjenner.

Stol aldri blindt på innhold i facebook-meldinger eller e-poster, selv om det ser ut til å komme fra noen du stoler på. Ikke klikk på ukjente lenker for å se hvor de fører.

Vær oppmerksom på språk og innhold i SMSer og e-poster. Vær ekstra oppmerksom dersom avsenderen har et utenlandsk telefonnummer eller en fremmed e-postadresse.

Sist, men ikke minst: ikke ring tilbake eller besvar tekstmeldinger fra ukjente. Det kan koste deg dyrt.

Det viktigste er at du alltid er på vakt. Det er mange kalde og kyniske svindlere der ute i vintermørket. Om tilbudet du får virker for godt til å være sant, så er det gjerne det. Blir du truet for noe meningsløst, så er det gjerne meningsløst.

Hanne Nordgaard
Adm.dir, Helgeland Sparebank

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.