Dag Hugo Heimstad i Helgeland Sparebank

Dette kan bety endringer for din økonomi i 2021

Både pensjonister, unge boligsparere og foreldre vil oppleve endringer som påvirker økonomien i 2021. Lokalbanken har oversikt – og noen gode sparetips i tillegg.

Pensjon

Synes du det har vært vanskelig å holde oversikt over oppspart pensjon? Løsningen er Egen pensjonskonto, som ble innført 1. januar 2021. Det innebærer at alle med innskuddspensjon fra private arbeidsgivere får pensjonen sin samlet på ett sted – helt automatisk.

– Med Egen pensjonskonto får du bedre oversikt, lavere gebyrer og det blir enklere for deg å få oversikt og kontroll på egen pensjon, forteller Dag-Hugo Heimstad, direktør for personmarked i Helgeland Sparebank.

I tillegg til at pensjonssparing blir enklere, får mange pensjonister også et solid løft. Enslige minstepensjonister få økt sin årlige pensjon med 5.000 kroner, men endringen får virkning først fra 1. juli 2021.

Barnetrygd

Det er ikke bare pensjonistene som får et løft. Barnetrygden for barn opp til fylte seks år øker med 300 kroner i måneden til 1.654 kroner fra 1. september 2021.

Engangsstønaden til mødre* som ikke har opptjent rett til foreldrepenger øker også med over 5.500 kroner til 90.300 kroner. 

Les mer om engangsstønaden

BSU

Fra 2021 øker det årlige sparebeløpet i BSU fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. En annen stor endring er at boligeiere som tidligere har fått skattefradrag på 20% av sparebeløpet ikke vil få dette lengre.

– Skattefradrag for BSU er nå forbeholdt unge under 34 år som ennå ikke eier egen bolig. For mange betyr det kanskje at andre spareformer blir mer gunstige, forteller Dag-Hugo Heimstad, som nevner sparing i aksjefond som et alternativ til BSU-sparing. 

Økt sparebeløp betyr også økt skattefradrag, som går fra 5.000 til 5.500 per år. Totalt sparebeløp står fast på 300.000 kroner, slik at det nå vil ta cirka 11 år i stedet for 12 år å fylle opp BSU-kontoen ved maksimal sparing.

Sparing i aksjefond

De som sparer i aksjer og aksjefond får større formuesrabatt enn før. Rabatten øker fra 35 til 45 prosent av markedsverdien: Dermed blir det også litt mindre formueskatt for de som sparer i aksjer og aksjefond og har en netto formue på over 1,5 millioner kroner.

I følge statistikk fra Lokalbanken sparer helgelendingene mer enn før.

 – Det er flere kunder som sparer og de sparer mer i 2020 enn i 2019. Dette er en fin trend som vi oppfordrer våre kunder om å fortsette med og ha langsiktighet i, sier Heimstad, som mener større formuerabatt kan være en ytterligere pådriver for sparing,.

Bilavgifter

Det har vært gunstig å eie en elbil, men nå justeres avgiftene. Elbileiere har tidligere sluppet hele årsavgiften, men fra 1. januar 2021 må elbileiere betale trafikkforsikringsavgift (årsavgift) for elbiler på 2062 kroner. Avgiften blir innkrevd sammen med bilforsikringen.

Øvrige bilavgifter står stille eller blir bare justert for den generelle prisstigningen.

Ni tips for smart sparing

Om du er boligsparer, forelder eller pensjonist: Her er ni av Lokalbankens beste tips for smart økonomi:

  1. Lag budsjett og planlegg innkjøp
  2. Sjekk skattekortet – har noe endret seg?
  3. Legg av til sparing – alle monner drar
  4. Vær obs på strømforbruket
  5. Du kan spare mye ved salg og kampanjer
  6. Ha en buffer – gjerne to ganger månedsinntekt
  7. Vær bevisst på abonnementskostnader
  8. Ikke gå i fella med kreditter og forbrukslån
  9. Ikke bruk mer penger enn du har – for eksempel til jul

Det kan også være smart å se på forsikringene dine. Noen er spesielt viktige, som innbo og reise, men om du ikke har barn kan du for eksempel droppe dødsrisikoforsikring.

– Sjekk også hvilken pensjonsordning du har i dag, og se om du kan legge av noe hver måned til egen pensjonssparing, avslutter Heimstad.

Vis kommentarfelt

Personvernvilkår

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.